28 Únor 2021
Pravidelné broušení nožů je důležité, pokud chcete, aby byly ostré a vždy připravené k použití. Obecně si ani neuvědomujeme, kolik různých druhů nožů používáme: od nože na chléb se zoubkovanou čepelí až po víceúčelový nůž s různými čepelemi a nástroji, od dlouhého ostrého nože na maso až po ty, které jsou vhodné pro vyřezávání ze dřeva. Jak efektivně brousit nože?
Každý z nich je na trhu k dispozici v různých typech a v různých jakostech, od levného nože s plastovou rukojetí, který možná používáte k obědu, až po ten s čepelí z uhlíkové oceli, která stojí stovky eur a může být ručně vyrobena zkušenými řemeslníky. Je jasné, že jak typ nože, tak jeho kvalita vyžadují odlišnou údržbu. Zde budeme popisovat typickou sadu kvalitních kuchyňských nožů, která zahrnuje nože s různými čepelemi, obvykle vyrobené z tvrzené, dobře naostřené nerezové oceli.
Papírové ručníky
Brusný kámen
Honovací ocel
Jemný brusný papír
Víceúčelový přípravek WD-40® Multi-Use-Product
Sadu na ochranu čepele
Papírové ručníky
Než pochopíte, jak brousit nože, je důležité si uvědomit, že nože používané ke krájení potravin musí mít dvě základní vlastnosti: dobrou ostrost a čepel bez nedokonalostí, oxidace atd. Abyste tedy mohli provádět řádnou údržbu, musíte nejprve zkontrolovat nože, počínaje jejich ostrostí. Pamatujte, že si nemusíte dělat starosti s tím, že budete mít doma velmi ostré nože: zranit se můžete snadněji pomocí nástroje, který neřeže dobře a nutí vás vynaložit nebezpečně velké úsilí. V každém případě je obtížné používat tupé čepele, protože nikdy neřežou řádně. Standardní údržba začíná důkladným omytím vodou a mýdlem s neutrálním pH, po kterém následuje důkladné vysušení.
K přijatelnému naostření nožů použijte mokrý kámen, který jemně odstraní materiál a nezahřívá kov. Jedná se o speciální brusný kámen, který musí být před použitím namočen na pět minut do vody. Kámen má dva povrchy s různými zrny, jeden s nižším zrnem (hrubé broušení) a vyšším zrnem (jemné broušení). Udržujte čepel v úhlu 10° – 30° a jemným tlakem několik minut protahujte nůž po obou stranách čepele na povrchu hrubšího kamene.
Po naostření musí být nůž dokončen, aby se odstranily otřepy a malé nepravidelnosti. Za tímto účelem otočte kámen a použijte jemnější stranu zrna, opakujte stejnou akci jako dříve, ale s menším přítlakem. Čepel nesmí být nikdy na kámen přitlačována příliš silně a pomocí palce občas zkontrolujte ostrost. Chcete-li zkontrolovat, zda nůž řeže, položte na povrch list novin a s jemným přítlakem po něm přejeďte čepelí. Pokud se papír přeřízne, nůž je ostrý. Po broušení musí být čepel nože několikrát otřena střídavým pohybem o ocelovou honovací tyč. Tento nástroj má rukojeť a žebrovanou ocelovou tyč, která slouží k narovnání čepele a odstranění veškerých kovových otřepů.
Čepel může mít skvrny po oxidaci, které se nacházejí jak na čelních plochách, tak na okraji. Najdete je zejména podél kontaktní linie mezi rukojetí a čepelí. Chcete-li je odstranit, mírně povrch navlhčete vodou a skvrny třete jemným brusným papírem (např. hrubostí 800). Dbejte na velmi malý přítlak. Posledním krokem je otření čepele hadříkem navlhčeným ve víceúčelovém přípravku WD-40 Multi-Use-Product, který působí proti oxidaci. Pokud se nůž používá ke krájení jídla, čepel je nutné dokonale osušit papírovými ručníky. Pokud je nůž určen k jinému použití, nechte víceúčelový přípravek WD-40 Multi-Use-Product na čepeli, aniž byste jej odstraňovali pomocí papírových ručníků.
Čepel by měla být vždy chráněna před kontaktem s jinými čepelemi nebo jinými kovovými předměty. K tomuto účelu lze použít speciální kryty nožů (snadno dostupné na trhu). Toto příslušenství je určeno pro ochranu celé čepele. Dalším vhodným prostředkem je dřevěný blok se štěrbinami pro zasunutí nožů.
Všechny tyto typy nožů mají klouby, na kterých se čepel (čepele) otáčí. V těchto oblastech se mohou hromadit nečistoty různých typů a vytvářet oxidace, které z dlouhodobého hlediska vedou k obtížnému otevření nebo zavření nože. Na tyto spoje používáme víceúčelový přípravek WD-40 Multi-Use-Product, který chrání kov před rzí a korozí, proniká a maže zablokované části a eliminuje a chrání jakýkoli povrch před vlhkostí. Také zde platí, že pokud jsou nože určeny k řezání potravin, důkladně je očistěte papírovými ručníky.
Odmítnutí odpovědnosti
Znázorněné a popsané použití pro víceúčelové produkty WD-40 byly poskytnuty společnosti WD-40 samotnými uživateli. Tato použití nebyla testována společností WD-40 a nestanovují doporučení společnosti WD-40, jak produkty užívat. Při každém použití produktu WD-40 by měl být brán v potaz selský rozum. Vždy se řiďte instrukcemi a berte na vědomí varování na obale.
30 Listopad 2020
7 Prosinec 2020
31 Prosinec 2020
© 2025 WD-40 Company.
Všechna práva vyhrazena